Στις 6 Αυγούστου αναμένεται να τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες των Ελλήνων εξαγωγέων, σε ισχύ ο νέος κοινοτικός κανονισμός σχετικά με την επέκταση έως τις 30 Ιουνίου του 2016 των έκτακτων μέτρων αποζημίωσης φρούτων και λαχανικών που πλήττει το ρωσικό εμπάργκο.

Τα έκτακτα μέτρα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του INCOFRUIT HELLAS, βρίσκονται στα τελικά στάδια της επεξεργασίας, και σύμφωνα με το προσχέδιο του κανονισμού προβλέπεται να καλύψουν επιπλέον 3.000 τόνους για: αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, τα μούρα, ντομάτες, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, αγγούρια, μανιτάρια, τα πορτοκάλια , Κλημεντίνες, μανταρίνια και τα λεμόνια, και θα επεκταθεί σε άλλα δύο προϊόντα: ροδάκινα και νεκταρίνια.


Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη του τομέα των φρούτων και λαχανικών που έληξε στις 30 Ιουνίου έχουν αποσυρθεί 770,000 τόνοι στην ΕΕ, με την κόστος στήριξη περίπου 155 εκατ.

«Για τον Σύνδεσμό μας, τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα συμβάλουν σημαντικά στην αποφυγή διαταραχών και τη στήριξη της αγοράς», αναφέρει ο
INCOFRUIT.

Αναλυτικά το δελτίο Τύπου του Incofruit-Hellas 

Τα έκτακτα μέτρα για τα φρούτα και τα λαχανικά από το ρωσικό εμπαργκο θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας 

Ο κοινοτικός κανονισμός σχετικά με έκτακτα μέτρα για την αποζημίωση των φρούτων και των λαχανικών με την επέκταση της ρωσικής βέτο, που ανακοίνωσε ο Επίτροπος για τη Γεωργία στις 13 Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ την ημέρα της δημοσίευσής του, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
 
Έκτακτα μέτρα βρίσκονται στα τελικά στάδια της επεξεργασίας, ώστε αναμένεται να δημοσιευθεί στις 6 Αυγούστου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, και θα εφαρμοσθεί από εκείνη την ημέρα και για το χρονικό διάστημα ενός έτους, μέχρι 30ης, Ιουνίου 2016 .
Έκτακτα μέτρα είναι εκείνα που έχουν ήδη εφαρμοστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου από τον κανονισμό 1031/2014. Τα προϊόντα που καλύπτονται είναι εκείνα που ήδη περιλαμβάνονται στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού: αχλάδια, μήλα, δαμάσκηνα, τα επιτραπέζια σταφύλια, ακτινίδια, τα μούρα, ντομάτες, λάχανο, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο, πιπεριές, αγγούρια, μανιτάρια, τα πορτοκάλια , Κλημεντίνες, μανταρίνια και τα λεμόνια, και θα επεκταθεί σε άλλα δύο προϊόντα: ροδάκινα και νεκταρίνια.
Σε κάθε χώρα μέλος έχει κατανεμηθεί μια ποσόστωση για τις αποσύρσεις ανά κατηγορία προϊόντων, με τα ακόλουθα για την Ελλάδα:

 

Μέγιστες

 

κατανεμηθείσες

Προϊόν

ποσότητες

Μήλα

2.500

Αχλάδια

Ντομάτες

1.350

Καρότα

Γλυκοπιπεριές

Αγγούρια

Αγγουράκια

Δαμάσκηνα

16.300

Νωπά επιτραπέζια σταφύλια

Ακτινίδια

Πορτοκάλια

7.950

Κλημεντίνες

Μανταρίνια (στα οποία περιλαμβάνονται και τα tangerines

και satsumas), wlkings και παρόμοια υβρίδια

εσπεριδοειδών

Λεμόνια

Ροδάκινα και νεκταρίνια


20.900Το προσχέδιο του κανονισμού προβλέπει ότι θα διατεθούν επί πλέον 3.000 τόνοι για τις ανωτέρω ομάδες προϊόντων της χώρας μας.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη στήριξη των φρούτων και λαχανικών που έληξε στις 30 του Ιούνη τομέα έχουν αποσυρθεί 770,000 τόνοι στην ΕΕ, με την κόστος στήριξη περίπου € 155 εκατομμύρια.
Για τον Σύνδεσμό μας, τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα συμβάλουν σημαντικά στην αποφυγή διαταραχών και τη στήριξη της αγοράς.

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!