Σηµαντικές αλλαγές παρουσιάζουν χρόνο µε το χρόνο οι καλλιεργητικοί χάρτες στη χώρα µας, µε τη φετινή σεζόν να γράφει απώλειες στα αροτραία (σιτάρι, καλαµπόκι, τεύτλα, βιοµηχανική ντοµάτα), την ώρα που µοιάζουν ωφεληµένα τόσο οι δενδρώδεις καλλιέργειες και τα κηπευτικά όσο και ο ηλίανθος.

Ωστόσο, τα δύσκολα τελευταία δύο χρόνια για τους παραγωγούς σκληρού σίτου, µε την καλλιέργεια να µειώνει τις εκτάσεις της φαίνεται πως συνοδεύονται και µε µια ευχάριστη είδηση, σχετικά µε τη συνδεδεµένη που έχουν να λάβουν. Ήδη για το 2016 η ενίσχυση ανήλθε στα 6,39 ευρώ το στρέµµα από 4,5 ευρώ την προηγούµενη χρονιά, ενώ οι πρώτες εκτιµήσεις για την αντίστοιχη ενίσχυση του 2017 κάνουν λόγο για επίπεδα περί τα 8 ευρώ το στρέµµα, µε δεδοµένη τη µείωση των εκτάσεων και το µπάτζετ του έτους στα 12 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση υπενθυµίζεται ότι οι παραγωγοί καλούνται να χρησιµοποιούν ως ελάχιστη ποσότητα πιστοποιηµένου σπόρου σποράς τα 12 κιλά ανά στρέµµα.

 Ήδη από πέρυσι, τα καλλιεργούµενα στρέµµατα στο σκληρό σιτάρι είναι λιγότερα, κάτι που αναµένεται να αποτυπωθεί και στη νέα σπορά. Σηµειωτέον ότι ο καιρός δυσκολεύει σηµαντικά τους αγρότες, καθώς αρχικά είχαν να αντιµετωπίσουν την ξηρασία που δεν τους επέτρεπε να µπουν στα χωράφια να σπείρουν, ενώ τώρα µένουν πάλι εκτός καθώς πολλά χωράφια είναι γεµάτα λάσπη από τις τελευταίες βίαιες βροχοπτώσεις (σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύτηκαν και µε χαλαζόπτωση), γεγονός που δεν τους επιτρέπει ακόµα να ξεκινήσουν τη φετινή σπορά. 
Την ίδια ώρα, η αγορά κινείται πολύ υποτονικά όσον αφορά τις πωλήσεις, ενώ και οι τιµές βρίσκονται σε ιστορικά χαµηλά επίπεδα, γεγονός που γεµίζει αβεβαιότητα τους εµπλεκόµενους στην παραγωγή ενόψει της νέας σοδειάς, κάτι που αναµένεται να αποτυπωθεί µε νέα µείωση εκτάσεων.

Με πριµ 32 ευρώ ο ηλίανθος στην Απονιτροποίηση
Την ίδια ώρα, οι «χαµένες» εκτάσεις από το σκληρό σιτάρι δείχνουν να µεταφέρονται στον ηλίανθο και τη µηδική, µε τον πρώτο να επωφελείται του πριµ της Απονιτροποίησης και τη δεύτερη να δικαιούται για πρώτη φορά το 2017 συνδεδεµένη ενίσχυση, η οποία ωστόσο εκτιµάται ότι θα είναι λιγότερη από όσο αναµένουν οι παραγωγοί λόγω σηµαντικής αύξησης στρεµµάτων και υπέρβασης των κανόνων της εν λόγω στήριξης.  
Ανοδική αναµένεται να είναι φέτος η καλλιέργεια του ηλίανθου στην Ελλάδα, για δεύτερη χρονιά µετά την περσινή, σύµφωνα µε τις εταιρείες εφοδίων και τα καλλιεργούµενα στρέµµατα θα ξεπεράσουν τα 800.000, από περίπου 750.000 στρέµµατα πέρυσι. Βασικός λόγος η ασφάλεια που προσφέρει στους παραγωγούς η ενεργειακή αυτή καλλιέργεια µέσω των συµβολαίων αλλά και των χαµηλών εισροών και καλλιεργητικών εξόδων. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί η ένταξη του ηλίανθου για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραµµα Απονιτροποίησης, µε πριµοδότηση περίπου 32 ευρώ ανά στρέµµα.

Νέες επιλογές στο Κοµφούζιο  

Νέες εναλλακτικές στους αγρότες αναµένεται να δώσει η δεύτερη προκήρυξη για το Κοµφούζιο, η οποία σύµφωνα µε τροποποιήσεις θα περιλαµβάνει µια σειρά από νέα προϊόντα, εκτός από ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, και βαµβάκι, δαµάσκηνα, εσπεριδοειδή, αµπέλια και µήλα, αχλάδια, κυδώνια. Οι δεσµεύσεις που αναλαµβάνονται στο πλαίσιο της δράσης είναι πενταετούς διάρκειας και τα αγροτεµάχια τα οποία εντάσσονται πρέπει να κατέχονται νόµιµα κατ’ έτος και καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσµευσης και να διατηρούνται σταθερά κατά θέση και σε έκταση καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσµευσης.


Αντίθετα, πρόβλημα τα στρέμματα στη μηδική 

Εξαιρετικά δύσκολο φαντάζει να «πιάσει» την ενδεικτική τιµή των 27,3 ευρώ το στρέµµα το 2017 η συνδεδεµένη στα σανοδοτικά ψυχανθή, ήτοι τη µηδική, το τριφύλλι και το αγριοτρίφυλλο, λόγω της µεγάλης αύξησης στο αριθµό των καλλιεργηθέντων στρεµµάτων από τους παραγωγούς.

Η εικόνα από διάφορες αγροτικές περιοχές της χώρας µαρτυρά ότι πολλοί αγρότες επέλεξαν να καλλιεργήσουν τα συγκεκριµένα αγροτικά προϊόντα, λόγω κυρίως µειωµένου κοστολογίου, ενώ ως επιπλέον δέλεαρ λειτούργησαν, όπως φαίνεται και οι συνδεδεµένες, που τρέχουν το 2017, πρώτη φορά για τα είδη αυτά.
Σηµειωτέον ότι ο προϋπολογισµός του 2017 που έχει προβλεφθεί για τις συνδεδεµένες µηδικής, τριφυλλιού και αγριοτρίφυλλου ανέρχεται στα 25,8 εκατ. και η έκταση αναφοράς, που όπως όλα δείχνουν θα ανατραπεί, στα 945.000 στρέµµατα. 

Παρόµοιο σκηνικό αναµένεται και στα όσπρια, όπου µόνο στη Θεσσαλία, όπως αναφέρουν στην Agrenda έµπειροι αγρότες, καλλιεργήθηκαν αρκετά περισσότερα στρέµµατα (στο σύνολο περίπου 70.000 στρέµµατα), από ότι τις περασµένες χρονιές.

Αν µάλιστα, όπως αναφέρουν, «δεν αλλάξει τίποτα σε σχέση µε το σύστηµα ελέγχων και η δήλωση ΟΣ∆Ε αποτελέσει «θέσφατο», τότε θεωρείται πολύ πιθανό να οδηγηθούµε σε µια ενίσχυση, αρκετά κάτω από τα 29,6 ευρώ το στρέµµα της ενδεικτικής τιµής, δεδοµένου ότι αρκετοί παραγωγοί σιτηρών, δηλώνουν στο ΟΣ∆Ε όσπρια, για να επωφεληθούν της υψηλής συνδεδεµένης». 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.agronews.gr/

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!