Μετ’ εμποδίων εξελίσσεται αυτό το διάστημα η συγκομιδή στο ρύζι αφού οι βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα στους παραγωγούς. Ωστόσο, κλίμα αισιοδοξίας προκαλεί το γεγονός ότι οι πρώτες τιμές που δόθηκαν για την κίτρινη ποικιλία «γκλάντιο» είναι στα 30 λεπτά το κιλό (αυξημένη κατά 4 λεπτά/κιλό σε σχέση με πέρσι). Μάλιστα, η τιμή αυτή εκτιμάται ότι θα ανέβει και άλλο το επόμενο διάστημα. Όπως μας εξηγούν παραγωγοί - συνεταιριστές από τη Βόρεια Ελλάδα, αν και παραδοσιακά τα «γκλάντιο» πετυχαίνουν καλύτερες τιμές μιας και είναι λιγότερα, πάντα επηρεάζουν ή «δείχνουν» την τάση που υπάρχει και για τις τιμές που ανακοινώνονται αργότερα (τέλη Οκτωβρίου) για τις λευκές ποικιλίες. Να σημειωθεί ότι φέτος τα στρέμματα ρυζιού που έχουν καλλιεργηθεί στη χώρα μας είναι αυξημένα κατά 10% περίπου.

Επίσης, σύμφωνα με το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC) η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού θα είναι μειωμένη σε ποσοστό 8%, σε σχέση µε πέρσι (στους 96 εκατ. τόνους). Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται στην πτώση κατά 30% των αποθεµάτων κορυφαίων εξαγωγικών χωρών, όπως η Ινδία και η Ταϊλάνδη.

Για την πορεία του φετινού αλωνίσματος στο ρύζι μίλησε στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, κ. Χρήστος Τσιχήτας. Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε: «η συγκομιδή είχε ξεκινήσει με κανονικούς ρυθμούς αλλά μας σταμάτησαν οι βροχές των τελευταίων ημερών. Ευτυχώς, δεν σημειώθηκαν ζημιές. Υπολογίσουμε ότι θα ξαναξεκινήσουμε τη συγκομιδή από αύριο, Σάββατο 2 Οκτωβρίου, αν δεν έχουμε νέες βροχές». 
Και πρόσθεσε: «Τιμές αυτήν την εποχή έχουν ανακοινωθεί μόνο για την ποικιλία “γκλάντιο” και διαμορφώνονται στα 30 λεπτά το κιλό περίπου. Αντίστοιχα πέρσι οι τιμές στην συγκεκριμένη ποικιλία δεν ξερνούσε τα 26 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο κ. Λεωνίδας Κουιτζής, πρόεδρος της Α.Σ. Χαλάστρας Α΄ μας τόνισε: «αυτό που μας προβληματίζει σήμερα είναι ο καιρός που δεν μας αφήνει να συνεχίσουμε τη συγκομιδή η οποία μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις γίνεται μετ’ εμποδίων».
Και συμπληρώνει: «όσον αφορά τις τιμές, θεωρώ ότι εμπορικά θα πάει καλά το ρύζι ποικιλίας «γκλάντιο» αφού και τα 30 λεπτά το κιλό που πωλούνται αυτήν την περίοδο είναι χαμηλή κατά την γνώμη μου τιμή. Υπάρχει δηλαδή δυναμική και για τιμές πολύ υψηλότερες». 
Ο κ. Κουιτζής καταλήγει σημειώνοντας: «Όσον αφορά τις υπόλοιπες ποικιλίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα τιμές. Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει περίπου στα τέλη Οκτωβρίου. Το γεγονός πάντως ότι τα “γκλάντιο” καταγράφουν άνοδο σε σχέση με πέρσι δημιουργεί αισιοδοξία για την συνολική πορεία των τιμών στο ελληνικό ρύζι παρά τις αποκλίσεις που μπορεί αν υπάρχουν μεταξύ των ποικιλιών».

Πηγή: Agrotypos.gr

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!