cotton

 

 

 Με το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης να γράφει περί τα 60 σεντς η λίμπρα, γίνεται φανερό ότι οι τιμές στο σύσπορο του οποίου η συγκομιδή αρχίζει την άλλη εβδομάδα, δεν μπορούν να βλέπουν πολύ ψηλά. Το κακό είναι ότι το γεγονός αυτό εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο και οι εγχώριες μεταποιητικές επιχειρήσεις του κλάδου για να διασφαλίσουν άθικτη τη δική τους συμμετοχή στην αλυσίδα του προϊόντος.

Θα μπορούσε μάλιστα να πει κανείς ότι η στάση τους ενθαρρύνεται από το γεγονός ότι τα μέτρα Κόκκαλη προέβλεπαν εφαρμογή από την επόμενη εκκοκκιστική περίοδο, ενώ η νέα κυβέρνηση δεν δείχνει διάθεση να εμπλακεί τόσο νωρίς σε ένα θέμα που καίει. Άλλωστε οι εκκοκκιστές είναι παραδοσιακά οι καλύτεροι σπόνσορες των βουλευτών του κάμπου.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με βάση το γεγονός ότι η δυνατότητα προπωλήσεων συσπόρου έχει χαθεί άλλη μια χρονιά, οι βαμβακοκαλλιεργητές δείχνουν να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Το μόνο καλό είναι ότι από πλευράς καιρού τα πράγματα πήγαν καλά και οι αποδόσεις προβλέπονται ανεβασμένες. Αυτό ωστόσο το στοιχείο γίνεται επιχείρημα και για τους εκκοκκιστές οι οποίοι λένε με τον τρόπο τους, με τέτοιες αποδόσεις όσο κάτω και να είναι φέτος η τιμή έχετε περιθώριο να μην μπείτε μέσα. Η αλήθεια είναι ότι τα 60 σεντς η λίμπρα της Νέας Υόρκης μεταφράζονται σε 40 λεπτά το κιλό για την τιμή του σύσπορου. Από εκεί και πάνω ότι δοθεί, με βάση τα σημερινά δεδομένα, θα είναι... προσφορά των εκκοκκιστών.

Στις αρχές της εβδομάδας το Agronews έγραφε

Με τιμή ημέρας ξεκινά παραλαβές συσπόρου βάμβακος ο Μάρκου

Με τιµή ηµέρας, όρια υγρασίας και µέτρηση ξένων υλών ξεκινούν από φέτος τις παραλαβές σύσπορου βάµβακος τα εκκοκκιστήρια Μάρκου, επιλογή η οποία ενδεχοµένως να επιδράσει καταλυτικά στη διαµόρφωση της αγοράς,  ειδικά κατά τη διάρκεια της συγκοµιδής.

Για τους καλλιεργητές που θα θελήσουν να κινηθούν µε «ανοιχτή τιµή», η συγκεκριµένη επιχείριση θα απαιτεί υπογραφή σχετικής σύµβασης, µε ύστατο όριο για το κλείσιµο της τιµής. Η υποχρέωση υπογραφής για τα «ανοιχτά» έρχεται µετά την προσφυγή στην Επιτροή Ανταγωνισµού που έγινε τον περασµένο χρόνο από συγκεκριµένη µερίδα παραγωγών (Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων).

Κατά τα λοιπά, δύο εβδοµάδες πριν αρχίσει η βαµβακοσυλλογή στη Θεσσαλία, τα τελευταία νέα από τα ξένα χρηµατιστήρια δεν είναι καλά. Με την τιµή της Νέας Υόρκης στο όριο των 60 σεντς ανά λίµπρα και το δολάριο στο 1,10 µε το ευρώ, η αναγωγή για το σύσπορο στην Ελλάδα «γράφει» ακόµα και 39 λεπτά το κιλό.

 Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, αν σήµερα ο Μάρκου άνοιγε µε τιµή ηµέρας, αυτή θα έγραφε στην καλύτερη περίπτωση 38 λεπτά το κιλό (1-2 λεπτά δίχτυ ασφαλείας). Σηµειωτέον ότι φέτος δεν πάει καλά ούτε ο βαµβακόσπορος (περί τα 16 λεπτά το κιλό). Λέγεται µάλιστα ότι τα εκκοκκιστήρια Μάρκου (όλα γυρίζουν γύρω από τον πρόεδρο της ∆ιεπαγγελµατικής) υποχρεώθηκαν να δηµιουργήσουν και µονάδα βιοντίζελ και βαµβακόπιτας, προκειµένου να έχουν και µια δεύτερη λύση για τον βαµβακόσπορο που δεν ζητιέται όπως παλιά στην Ιταλία.

Αρκεί να αναφερθεί ότι υπήρξαν χρονιές που ο βαµβακόσπορος έπιανε και τα 22 λεπτά το κιλό.

 

Όλα αυτά, βέβαια, είναι µια αντιστοίχιση στη χρηµατιστηριακή και νοµισµατική εικόνα του σήµερα, χωρίς φυσικά να υπάρχει προϊόν και πράξεις σε σύσπορο βαµβάκι. Το µόνο που βοηθάει κάπως σ’ αυτό τον υπολογισµοσµό είναι το 1,10 της ισοτιµίας ευρώ προς δολάριο.

 

Γιάννης Πανάγος

 

Πηγή Agronews

 

 

 

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!