«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του τις σχετικές εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, που επιβεβαιώνουν επίσημα την ύπαρξη ζημιών, για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές» απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στο αίτημα για μείωση του πλαφόν στη συνδεδεμένη βάμβακος, προκειμένου να μη χαθεί η ενίσχυση στους παραγωγούς που δεν κατάφεραν να «πιάσουν» τα κιλά.

Το ζήτημα μεταφέρει ξανά στον κ. Αποστόλου και ο βουλευτής ΝΔ Λαρίσας Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη μείωσης του πλαφόν, πριν υπάρξει «μαύρη» διακίνηση βάμβακος.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρακόπουλος, που έγινε αποδέκτης παραπόνων από παραγωγούς των ανωτέρων περιοχών αναφέρει τα εξής: «Το πράσινο σκουλήκι έπληξε φέτος τη βαμβακοκαλλιέργεια σε περιοχές των δήμων Κιλελέρ και Φαρσάλων με αποτέλεσμα μειωμένη παραγωγή. Με δεδομένα τα τόσα προβλήματα των αγροτών, δεν υπάρχει περιθώριο για απώλεια της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Γι’ αυτό και τα ανακλαστικά της πολιτείας θα πρέπει να είναι άμεσα, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία. Αναμένουμε από την κυβέρνηση συγκεκριμένες εξαγγελίες πριν εμφανιστούν φαινόμενα «μαύρης» διακίνησης βάμβακος προκειμένου να συμπληρωθεί το πολυπόθητο όριο των 265 κιλών το στρέμμα».

Για το ζήτημα ο Θεσσαλός πολιτικός είχε καταθέσει άμεσα σχετική ερώτηση στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, «η απάντηση που λάβαμε από τον κ. Αποστόλου πέραν της μνημόνευσης των δυνατοτήτων που το θεσμικό πλαίσιο θέτει δεν μας δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε και οι παραγωγοί να γνωρίζουν τι μέλει γενέσθαι. Υπενθυμίζω ότι το 2012 που αντιμετωπίσαμε ανάλογο πρόβλημα δώσαμε και την ενδεδειγμένη λύση».

Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός αφού παραθέτει το εθνικό και κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν να ληφθούν αποφάσεις, καταλήγει αναφέροντας πως «ο ΟΠΕΚΕΠΕ λαμβάνει υπόψη του τις σχετικές εκτιμήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, που επιβεβαιώνουν επίσημα την ύπαρξη ζημιών, για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές».

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.agronews.gr/

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!