Τις προτάσεις τους για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας ανέπτυξαν τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Καρασμάνη σε συνάντηση τους την Τρίτη. 1 Ιουλίου. Tα στοιχεία ΟΣΔΕ - σύμφωνα με τον ΣΕΚ - δείχνουν ότι ένα εκατομμύριο πρόβατα περίπου, δεν λαμβάνουν καμία απολύτως ενίσχυση συμπεριλαμβανομένης και της εξισωτικής. Επίσης εκτιμάται ότι εκμεταλλεύσεις με πάνω από 1 εκατομμύριο αιγοπρόβατα δεν κατέχουν δικαιώματα αλλά δηλώνουν βοσκότοπο μόνο για να εισπράξουν εξισωτική.
«Αυτές οι δυο κατηγορίες είναι εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιηθήκαν μετά το 2004 και δεν συμπεριελήφθησαν στη διανομή ενισχύσεων. Είναι κατά βάση εντατικές εκμεταλλεύσεις οργανωμένες επιχειρηματικά και διαθέτουν ζώα υψηλών αποδόσεων.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι αυτά τα 2 εκατομμύριο ζώα παράγουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον 200 κιλά γάλα/έτος. Αυτό σημαίνει ότι από τους 600.000 τόνους αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγονται οι 400.000 περίπου δεν λαμβάνουν καμία ενίσχυση η οι μισοί από αυτούς λαμβάνουν μόνο εξισωτική», αναφέρει ο ΣΕΚ.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας – σύμφωνα με το ΣΕΚ - είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, γεγονός που επηρεάζει τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου, ενώ τη μεγαλύτερη επίδραση στον καθορισμό του συνολικού κόστους έχουν το κόστος των ζωοτροφών ( 70% περίπου του συνολικού κόστους λειτουργίας της κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης) και το κόστος της ενέργειας (αποτελεί το 27% του συνολικού κόστους αγροτικής παραγωγής).
Προτεινόμενα μέτρα
- Για τις ζωοτροφές, στόχος πρέπει να είναι η εγχώρια παραγωγή ζωοτροφών και ιδιαίτερα πρωτεϊνούχων καλλιεργειών , μέσω της "συνδεδεμένης" ενίσχυσης και με παροχή ισχυρών κινήτρων στους κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους για την ανάπτυξη των εν λόγω καλλιεργειών
- Βοσκότοποι − Ρύθμιση της βοσκής (Νόμος 4264/2014 άρθρο 103) επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση της διάταξης.
- Να δοθούν κίνητρα φορολογικά στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε να ενοικιάζουν τη γη τους για χρήση κτηνοτροφική έναντι συγκεκριμένου χαμηλού ενοικίου ή να την πωλούν. Να λάβετε υπόψη ότι στην Ελλάδα η γη κατά μεγάλο ποσοστό δεν ανήκει στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες - κτηνοτρόφους αλλά σε μικρούς παραγωγούς ή ιδιώτες οι οποίοι δεν είναι πρόθυμοι πάντα να προχωρήσουν σε ενοικίαση των κατεχόμενων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους.
- Γενναία επιδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων για την αγορά και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε να μειώσουμε σημαντικά το ενεργειακό κόστος.
- Αύξηση της παραγωγικότητας των εκτρεφόμενων ζώων με τη στήριξη της Γενετικής βελτίωσης, την αξιοποίηση των ζωικών γενετικών πόρων της χώρας, την ενίσχυση των Κέντρων Γενετικής Βελτίωσης, έτσι ώστε και να διατηρήσουμε τις ελληνικές φυλές ζώων που χάνονται αλλά και να τις βελτιώσουμε.
- Συνεργατισμός - Συνεταιριστικές Οργανώσεις: Είναι απαραίτητη η οργάνωση των κτηνοτρόφων κάτω από την ομπρέλα διαφόρων μορφών συνεργατισμού με κυριότερη αυτή των συνεταιρισμών. Πρώτα από όλα ο νόμος 4015/2011 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς χρειάζεται τροποποίηση γιατί όχι μόνο δεν μπορεί να υλοποιηθεί αλλά, αλλά έχει δημιουργήσει πολλά δεινά στο συνεταιριστικό κίνημα.
- Να δοθούν κίνητρα για τη σύσταση οργάνωση και λειτουργία των οργανώσεων παραγωγών γάλακτος στα πλαίσια του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου (ΚΥΑ ΦΕΚ 2226/Β/10-9-2013)
- Δημιουργία εργαλείου χρηματοδότησης των αγροτών και κτηνοτρόφων, με άνοιγμα γραμμής χρηματοδότησης από την Τράπεζα Πειραιώς ή και την Τράπεζα ειδικού σκοπού (νέα Αγροτική Τράπεζα) για τη χρηματοδότηση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με χαμηλό επιτόκιο, όπως έχουν οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη.
Δείτε εδώ αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις του ΣΕΚ
πηγή Αγρότυπος
