Τις τελευταίες µέρες παρ’ ότι δεν έχει γίνει κάποια µεγάλη πώληση που να επιβεβαιώνει τοις πράγµασι τη βελτίωση της εικόνας της αγοράς, οι συζητήσεις που γίνονται, κυρίως ανάµεσα σε µεγάλους εµπορικούς οίκους και σε µικρές συνεταιριστικές οργανώσεις, δείχνουν διάθεση να προχωρήσει η τιµή παραγωγού πάνω από τα 20 λεπτά το κιλό.

Ήδη, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες της Agrenda, η ΕΑΣ Βόλου έχει δεχθεί πρόταση να διαθέσει σε εγχώριο εµπορικό οίκο το σύνολο της παραγωγής σκληρού που έχει συγκεντρώσει στην τιµή των 215 ευρώ ο τόνος. Πρόκειται για 5.000 τόνους σκληρού από την περιοχή της Μαγνησίας, η ποιότητα του οποίου κρίνεται εξαιρετική.

Την απόφαση του συνεταιρισµού να εξετάσει τις πρώτες προσφορές του ελεύθερου εµπορίου περί τον Σεπτέµβριο, καθώς τα σηµάδια προµηνύουν άνοδο, κάνει γνωστή µε δηλώσεις του στην Agrenda και ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Νίκαιας Αντώνης Ρετζιάς. Ήδη τα συµβόλαια που είχαν γίνει µε τη βιοµηχανία ζυµαρικών Μέλισσα και προέβλεπαν ελάχιστη τιµή 20 λεπτά το κιλό έχουν ικανοποιηθεί πλήρως µε βάση τις ποιότητες. Ιδιαίτερα καλά εξελίχθηκαν φέτος και οι αποδόσεις στο κριθάρι για βυνοποίηση για το οποίο τα συµβόλαια µε την Αθηναϊκή προβλέπουν τιµή στα 17,2 λεπτά το κιλό. Αρκεί να αναφερθεί ότι η ποικιλία grains έγραψε στην περιοχή αποδόσεις µέχρι και 650 κιλά το στρέµµα. 

Ήδη από το ξεκίνηµα της προηγούµενης εβδοµάδας, η τιµή για το ευρωπαϊκό σιτάρι ανέβηκε, καθώς ένα κύµα καύσωνα που ξεκίνησε αναµένεται να διαρκέσει αρκετά ώστε να προκαλέσει απώλεια στη σοδειά. Μάλιστα σηµειώνεται πως το κύµα καύσωνα αναµένεται να διαρκέσει περισσότερο και να σηµειωθούν υψηλότερες θερµοκρασίες από εκείνες που σηµειώθηκαν στις αρχές Ιουλίου του 2015 εκτόξευσαν κατά 20 ευρώ τις χρηµατιστηριακές τιµές. Βέβαια τότε εκδηλώθηκε µια άµεση υποχώρηση, λόγω της µεγάλης παραγωγής, που σηµειώθηκε τελικά εκείνη τη χρονιά.

«Στη Γαλλία και την Ευρώπη, όλοι είχαµε στο µυαλό µας το σενάριο µιας µεγάλης παραγωγής σιταριού για το 2019. Αλλά το κύµα καύσωνα που έχει ξεκινήσει µπορεί να προκαλέσει σηµαντικές ζηµιές», αναφέρει σηµείωµα της εταιρείας συµβούλων Agritel. Οι αναλυτές της Refinitiv Agriculture Research σηµειώνουν πως είναι αναπόφευκτος ένας αρνητικός αντίκτυπος στις καλλιέργειες, ειδικά σε περιοχές πιο βόρειες, στις οποίες δεν έχουν αναπτυχθεί ακόµη τα φυτά αρκετά, όσο οι θερµοκρασίες βρίσκονται 10 βαθµούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό.

Φέτος, πάντως, αν και η παραγωγή αναµένεται πως θα είναι µεγαλύτερη από αυτή της προηγούµενης χρονιάς, η µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων δεν αφήνει περιθώρια για µια παραγωγή τόσο υψηλή που θα µπορούσε να επιδράσει αρνητικά στην αγορά. Η ανοδική πορεία της τιµής συνεπικουρείται και από µια παρόµοια κατάσταση σε περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, µε το ρωσικό σιτάρι να έχει ήδη σηµειώσει αυξήσεις στα µελλοντικά συµβόλαια της νέας παραγωγής λόγω ξηρασίας.

 

Πηγή Agronews

Μείνετε ενημερωμένοι

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό newsletter της ΕΑΣΘ για να λαμβάνετε τα τελευταία νέα και ανακοινώσεις μας.
Block [footer] not found!